Bouw je eigen big-ass powerbank voor velddagen!

Op velddagen is een 12V voeding natuurlijk noodzakelijk maar waar haal je die vandaan? Een kleine 7Ah accu is al redelijk snel uitgeput, zeker bij wat hoger vermogen. En de laptop? En de telefoon?

Thijs PE1RLN bedacht er het volgende op: een draagbaar accupack met een shitload aan features:

– 12V accu met 50Ah capaciteit (2 x 25Ah parallel)
– 2 stuks 20A outlets
– 1 aansteker-socket 10A
– dual USB socket
– 24V output voor surplus radio’s
– 230V @ 300W stopcontact

Door alles in te bouwen in een gereedschapskist, is het geheel draagbaar én veilig. Een ingebouwde lader zorgt ervoor dat je het accupakket na de velddag weer kunt opladen en de diverse zekeringen voorkomen dat er te grote stromen gaan lopen: 30A voor de interne bekabeling en 20A resettable fuses voor de 4mm aansluitblokjes. De 230V is schakelbaar zodat de inverter niet voortdurend stroom trekt terwijl deze niet wordt gebruikt en een ingebouwde ventilator zorgt voor afzuiging naar buiten zodra het te warm wordt.

De voorzijde is voorzien van een hoofdschakelaar die intern twee hoofdrelais bedient en een spanningsmeter.

Bovenop zitten de aansluitingen onder klepjes om ze tegen de regen te beschermen.

Het binnenste met de dikke bekabeling rondom de twee forse gel-accu’s.

Deze powerbank heeft al menig keer z’n diensten bewezen waarbij gewoon op vol vermogen kan worden gewerkt met de gangbare transceivers. Zelfs tijdens de recente stroomuitval in het Heuvelland zorgde de 230V inverter ervoor dat bij Thijs de CV-ketel bleef functioneren en kon Thijs via de 12V output de draagbare Nespressomachine gebruiken. Niks aan het handje dus.

Zelf bouwen? De koffer is van de Praxis, de accu’s van Nedis, de lader van de Action en de rest komt via de post uit China.

Reacties zijn gesloten.