Werking van de repeater

De repeater PI3ZLB heeft een uitgebreide besturing in de vorm van een Raspberry-Pi waardoor de mogelijkheden groter zijn dan voorheen. Daarom een korte uitleg over de werking van de repeater. Hou rekening met een voorlopig verminderde gevoeligheid van de repeater bij zonlicht. Door de nabijheid van een enorme hoeveelheid zonnepanelen is de gevoeligheid van de repeater voorlopig aan de matige kant overdag. ’s Avonds is dit probleem afwezig.

CTCSS

Om de repeater te “openen” dien je een CTCSS toon van 71,9 Hz (toon-B) mee te sturen. Zo lang de repeater in bedrijf is, is CTCSS niet meer noodzakelijk. Je kunt de repeater ook openen met een 1750 Hz toon of DTMF-toon * (sterretje), de werking blijft dan hetzelfde.

De repeater zendt ook uit met een 71,9 Hz subtoon. Als je de repeater in een geheugenkanaal programmeert met tonesquelch dan ontvang je de op dat kanaal alleen als de repeater actief is; eventuele stoorsignalen of andere repeaters openen de squelch dan niet. De CTCSS toon is ook alleen actief t/m de roger beep, tijdens de “hang-tijd” dat de repeater open blijft, wordt CTCSS niet meegezonden. Let er dus op dat als je gaat testen en je de repeater opent, dat je niks hoort tenzij iemand anders iets zegt. Dat houdt het rustig in de shack.

Let op: controleer of je transceiver voor RX en TX dezelfde CTCSS toon van 71,9 Hz gebruikt. Sommige sets kunnen deze tonen separaat programmeren.

Zenden en ontvangen

Als de repeater wordt geopend, zendt deze het ontvangen audio bijna gelijktijdig uit; er is een vertraging van 1 seconde door de digitale verwerking van het audio. Zodra je stopt met zenden, zendt de repeater nog 1 seconde het audio uit waardoor je nog een klein stukje van je eigen gesprek kunt horen. Daarna sluit de repeater af met een roger-beep.

Na de roger-beep blijft de repeater nog 10 seconden “open”. Tijdens deze 10 seconden is het niet nodig om CTCSS of 1750Hz mee te sturen. Na 10 seconden inactiviteit volgt nogmaals een roger beep en sluit de repeater af. Om de repeater opnieuw te openen zul je dus weer CTCSS of 1750Hz moeten gebruiken.

Callsign en tijdmelding

De repeater zendt elke 5 minuten de eigen callsign uit (verplicht) en om het half uur doet de repeater een tijdmelding. Deze uitzendingen zijn zonder CTCSS waardoor je deze niet ontvangt als je de tonesquelch hebt geactiveerd. Lekker rustig in de shack. Wil je toch de call en tijdmelding horen, dan moet je de tonesquelch dus uitgeschakeld houden.

Time-out-timer (TOT)

De repeater is begrensd tegen overmatig gebruik met een time-out-timer van 15 minuten. Als er 15 minuten ononderbroken door de repeater wordt ontvangen (dus de repeater zendt geen roger-beep uit in die tijd) dan sluit de repeater en wordt er niets meer uitgezonden. Dit duurt voort totdat het signaal aan de ontvangstkant wegvalt. Daarna moet de repeater weer geopend worden en werkt alles weer zoals gebruikelijk.

Dit zorgt ervoor dat per ongeluk de repeater bezet houden door een vastzittende PTT ergens in een shack of een stoorsignaal niet langer dan 15 minuten kan duren en dat de apparatuur wordt beveiligd. Hou er tijdens rondes dus rekening mee dat je af en toe een “kwartje in de repeater stopt” door tussen de doorgangen ruimte te houden voor de roger-beep en zo de TOT te resetten.

Reacties zijn gesloten.